Lifestyle

6. Geluk vs gezondheid

Ik dacht dat geluk begon bij gezondheid.

Toen ik voor mijn studie het huis uit ging en de boerderij verliet voor een stadse kamer, bewoog ik een stuk minder. School was in plaats van een half uur fietsen, 2 minuten lopen.

Ik begon mij op een gegeven moment lui en een dikzak te voelen. Ik zat niet lekker in mijn vel en had veel hoofdpijn. Het was tijd om wat te doen aan deze ongelukkige situatie en ik stortte mij op het sporten. Ik wilde mezelf slank, sterk en energiek voelen. Ik paste mijn eten aan op mijn caloriebehoefte, met minder alcohol en meer voedingswaardige producten. Ik had hier helemaal de controle over en ik viel af, kwam strakker in mijn vel en mijn huid ging er gezonder uitzien. Voor even voelde ik mij mentaal ook sterker: ik had meer concentratie, minder hoofdpijn en meer zelfvertrouwen.

Voel je je gelukkig, omdat je gezond bent? Of voel je je gezond, omdat je gelukkig bent?

Gezondheid is fysiek & mentaal.

Doordat ik mij zo stortte op het fysiek bezig zijn, daar de controle over had en zag wat voor positieve dingen het mij opleverde, ontstond bij mij het idee dat ik met dit sterke gevoel de wereld aankon. Ik was een echte ‘fitgirl’ (teminste dat dacht ik).

Wat ik over het hoofd zag was mijn mentale gezondheid, hier schonk ik niet zo veel aandacht aan en daar heb je ook niet zo gemakkelijk controle over. Dat beweegt wel mee als ik lekker in mijn vel zit (dacht ik).

Ik heb al eens geschreven dat ik nooit echt bewust bezig was met waar ik van hield, maar meer met de mening van anderen. Ook maakte ik vaak (te snel) keuzes door de druk van de maatschappij, uit angst en niet vanuit mijn hart. Ik was totaal niet bezig met wat ik zelf wilde, waar ik nou echt gelukkig van werd en wat goed zou zijn voor mijn mentale gezondheid. Aan dit stukje gezondheid schonk ik geen aandacht. Dit heeft ertoe geleid dat ik ondanks mijn (fysieke) gezonde leefstijl in een burn-out terecht kwam. Ik was toch niet een echte ‘fitgirl’.

Bij nader inzien denk ik dat gezondheid begint bij jezelf gelukkig voelen, want dan doet je mentale gezondheid ook mee 🙂

Super belangrijk om bezig te zijn met waar je gelukkig van wordt, wat zijn je kernwaarden?

pexels-photo-433267-e1517329376373.jpeg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s