Lifestyle

3. Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan

Maar je kunt je er wel dood door voelen.

Ik heb in de situatie gezeten dat ik 40 uur in de week ergens werkte wat niet goed voelde. Ik luisterde niet naar mijn gevoel en bleef week in en week uit die 40 uur werken. Ik was constant bezig met de tijd: nog 3 dagen deze week werken of nog maar 1 dag weekend en dan moet ik weer. Ik bevond mij niet meer in het hier en nu en ik merkte dat mijn hart zich afsloot van mezelf en mijn omgeving. Al mijn energie ging uit naar het overleven van die 40 uur.

Hoe veel ik ook sliep, ik was constant moe. Ik had nergens zin meer in en mijn vrienden hoorde bijna niets meer van mij. Ik was in het weekend niet meer te vinden op feestjes of verjaardagen en als ik met mijn vriend was, dan was ik er niet bij met mijn hoofd. Ik genoot nergens meer van en het was frustrerend dat ik in mijn vrije tijd geen energie had voor leuke en sociale dingen. Ik was maanden humeurig en dof, er was geen plezier meer. De automatische piloot stond aan: alles ging langs mij heen en ik had geen eigen wil meer. Ik was mijn leven niet aan het leven en dit had ik niet eens door. Is dit een burn-out?

Ik ben iemand die altijd bezig is met gezondheid, ik sport veel en let op mijn voeding, maar deze situatie was niet gezond. Vitaal leven is een kwestie van kiezen, net als dat je een appel boven een brownie verkiest en in plaats van op de bank blijf hangen je een rondje gaat hardlopen. Ik had moeten voelen dat deze keuze ongezond voor mij was, maar ik praatte het steeds goed.

Achteraf gezien heeft het volgende mij doen inzien welke mogelijkheden je tegen elkaar kunt afwegen bij het kiezen voor je gezondheid en geluk:

Kort geluk – lange pijn      of     korte pijn – lang geluk

De eerste optie is snel en gemakkelijk (wat bij de huidige maatschappij hoort).  Ik heb door tijdsdruk de keuze gemaakt om ergens te gaan werken wat me op lange termijn veel pijn heeft opgeleverd. Ik kwam pas in actie toen probleem al te groot was en ik niet meer mezelf was. Ik had de tijd moeten nemen om uit te zoeken wat voor baan/functie bij mij zou passen, zodat ik bij mezelf (gelukkig + gezond) had kunnen blijven. De tijd om dit uit te zoeken zou dan even pijn doen, maar levert op lange termijn iets op wat me gelukkig maakt.

Gezondheid en geluk verkrijgen vraagt meer initiatief. Je moet van te voren investeren om daar op lange termijn de vruchten van te plukken. Dit is, net als voor mij, voor veel mensen net een stapje te ver om over na te denken, maar de moeite waard!!

pexels-photo-313690.jpeg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s